13 december 2006

Klimaatverandering

Maar om heel eerlijk te zijn:
ik vind kou ook zó'n achterhaald concept.

[ ;-) ]

Sireneresistentie

Hetzelfde als voor die voor rampspoed waarschuwende stadssirene van hieronder, geldt natuurlijk voor allerhande andere alarmen (zeg dat 'ns 10x heel snel achter elkaar): je wordt er immuun ende resistent voor, en daarmee schieten ze hun doel hopeloos voorbij. Ik bedoel, wie kijkt er nog op, laat staan komt in actie, als het alarm van een auto afgaat?
Maar het kan eigenlijk nóg gekker hopelozer. Vorige week donderdag deed ik de Sinterklaasinkopen voor afgelopen weekend (ja, heus, Sinterklaasinkopen voor afgelopen weekend). Ik had al in diverse winkels wat gekocht toen ik de Prenatal ín liep en diens diefstalalarm afging. De medewerkster aan de kassa keek op, en lachtte me vriendelijk toe: "Ja, mevrouw, èrgens hebben ze het alarm niet goed van uw aankoop gehaald". Ik lachtte schuchter terug, mompelde wat, en deed mijn inkopen. Bij het verlaten van de winkel (na het één en ander ongezien in m'n tas te hebben gestopt en het goedkoopste artikel te hebben afgerekend), ging het Prenatalalarm wederom natuurlijk af. Ik kreeg nog vriendelijk de suggestie mee dat ik "maar terug moet gaan naar één van de eerdere winkels om het betreffende alarm alsnog goed te laten deactiveren, anders gaat het alarm bij elke winkel die u betreedt, af".
Ik had zelf al gededuceerd dat er nog een actief alarm moest zitten op de aankoop die ik had gedaan in de laatste zaak vóór Prenatal: Dynabyte. Ik liep een tiental meters terug en Dynabyte ín. Het alarm ging. Ik vertelde aan de medewerkers dat Dynabyte me had opgezadeld met een ongedeactiveerde aankoop en dat dat best lastig was. De medewerker stelde vervolgens vast dat inderdaad hun aan mij verkochte artikel nog een actief alarm bevatte.
Dat er geen belletje ging rinkelen, de éérste keer dat ik de winkel uít liep... tja, daar hadden ze verder ook geen verklaring voor.

04 december 2006

Oops?

Zojuist ging de stadssirene die ons burgers attendeert op een (dreigende) ramp of terroristische aanslag enzo. Voor de goede orde: er is momenteel geen (dreigende) ramp of terroristische aanslag enzo gaande, voor zover ik weet. Dat u dus niet schrikt, hoor.
Nee, het is de eerste maandag van de maand, en op de eerste maandag van de maand wordt altijd klokslag 12.00u het sirenesysteem getest. Dan loeit het een paar keer door de stad, en dan weet je dat het de eerste maandag van de maand, 12.00u is. (Het getest heeft daarmee een (onbedoeld maar) gewenst neveneffect: het is tevens een ijkpunt. Maar dit terzijde.)
Dat weet iedereen, nietwaar? De sirene gaat, en voor een moment word je uit je concentratie of de sleur van alledag gehaald, je kijkt misschien even op, en dan ga je weer rustig verder met waar je mee bezig was. (Dat kan vanalles zijn.)
Maar wat nou als juist op de eerste maandag van de maand om preciès 12.00u zich een ramp van ongekende omvang of een terroristische aanslag voltrekt?