16 december 2005

Ta-tu-ta-tu-ta-tu


Gisteren werd het eindrapport van de Commissie Hendrikx gepresenteerd. Deze commissie heeft onderzocht wat er allemaal mis is gegaan voor en tijdens de Schipholbrand, en komt in haar rapport met ‘harde’ conclusies (en aanbevelingen?).
In de uitzending van NOVA van donderdag 15 december werd hier een item aan gewijd. In de studio was de heer Berghuijs, lid van de commissie Hendrikx, om nader toelichting te geven op een en ander, en ‘op locatie’ werd een aantal politici om een reactie gevraagd.
Aan het woord: Lousewies van der Laan van D’66. Ze bladert in het rapport en leest een aantal conclusies hardop. Dan zegt ze dat er wat haar betreft “snel gekeken moet worden naar welke andere gebouwen ook dit soort zowel structurele problemen hebben als ook welke fouten er in de procedure gemaakt kunnen worden, om te voorkomen dat als er weer een brand ergens uitbreekt, dat we dan niet weer dezelfde rampzalige resultaten zullen zien”.
De verslaggever vraagt haar of ze het vertrouwen heeft dat de minister dat ook zal doen.
“Nou, interessánt in het rapport”, zegt Lousewies, “is dat heel duidelijk de verantwoordelijkheid bij de gebruiker wordt neergelegd, dat is dus justitie, en dus ook de minister van justitie. Nu zullen wij aanstaande dinsdag met hem debatteren, en dit lijkt mij één van de meest brandende kwesties”.

Ik ga er ter geruststelling maar van uit dat de Plenaire Zaal op het Binnenhof een goedwerkende sprinklerinstallatie heeft en geen ‘vertraagde meldingsprocedure’.

(Op
novatv kun je dit bekijken. Klik op 'do (15)' boven in beeld (tenminste, deze week is dat nog de te volgen weg) en dan op 'complete uitzending' (in plaats van op het betreffende item); Lousewies - met op de achtergrond een volop "brandende" kerstboom - komt vanaf ± 28.30 min. in beeld.)